Voorwerpen beplakken - oftewel decouperen

Decouperen betekent uitsnijden en wordt bijvoorbeeld in de foto- en filmindustrie gebruikt om beelden te bewerken. Hier gaat het om het gebruik van (dun) papier en servetten voor het beplakken van voorwerpen. Hiervoor wordt een speciale lijm gebruikt; meestal eindigt de benaming van die lijm op podge, zoals mod podge. Deze podge is mat, glanzend en met glimmertjes te krijgen.

Het voorwerp kun je het beste eerst schilderen met een acryl- of krijtverf. De papierlagen zijn namelijk zo dun, dat je de ondergrond er doorheen blijft zien. Kies dus de kleur die het beste past als achtergrond kleur voor je papier en servetten. Als je de transparantie juist wilt behouden, werk je natuurlijk direct met podge en de servetten of zeer dun papier. Afhankelijk van het patroon op het servet en hoe je het voorwerp wilt beplakken, scheur je hier een mooi geschikt deel uit en breng je het aan op het ingelijmde deel van je voorwerp.

Bij grote voorwerpen, zoals een kastje, kun je beter alleen dat deel inlijmen waar je gelijk stukken papier en/of servetten gaat vastlijmen, want de lijm droogt vrij snel op. Je zult merken dat de lijm door het papier/servet komt, maar dat is ook de bedoeling, want de lijm is tevens een aflaklaag. Je moet ook proberen de luchtbelletjes er zo voorzichtig mogelijk onder weg te strijken. Dit kun je het beste met een stuk plastic doen, zodat je minder kans hebt dat het papier gaat scheuren. Sowieso moet het hele voorwerp na het drogen nog een keer worden "afgelakt" met de podge (lijm). Je kunt deze toplaag aan lijm ook iets verdunnen met water. Als je een podge met gllimmertje gebruikt, geeft dit een mooi feestelijk effect. Voor meubels kun je - nadat het stuk goed gedroogd is - het hele meubel aflakken met een transparante acryllak; daarmee voorkom je dat het meubelstuk plakkerig aanvoelt.

Omdat met name servetten gauw gaan rimpelen in de lijm, kun je een stuk plastic gebruiken om het mooi glad te houden of te strijken. De randjes van je voorwerp kun je weer mooi egaliseren met een nagelvijltje voor kunststof (acryl) nagels (die zijn wat steviger). Dit gebruik je ook om het overtollige papier weg te vijlen.

 

 

Van een likeurfles een mooie vaas gemaakt

Onlangs twee nieuwe decoupage-projecten gemaakt. Een juwelenkistje van Xenos geschilderd en gedecoreerd met servetten. Dit kistje was voor mijn zus. Nog genoeg servetten over, dus nog een kistje met spiegel in zelfde trant gedecoreerd.

Houten kandelaars

twee houten kandelaars in Afrika-stijl

Na veel servetten te hebben gekocht met mooie decoratie, ben ik verder gegaan met decouperen. Ik had mooie servetten gevonden met prenten van Ot en Sien. Daar heb ik een bakje mee beplakt, samen met bijpassende andere decoratie.

Dagje decouperen met mijn zus. Haar eerste werkstuk was dit vierkante dienblad.

... en ik heb er ook een gedecoupeerd

Voor mijn moeder heb ik een saai grijs bloempotje opgevrolijkt.

Projecten van mij en anderen

Samen met mijn zus zijn we weer een middagje gaan zitten om wat decoupageprojecten af te ronden. Ik heb twee pastapotjes en een wijnfles een aantal keren in de grondverf gezet en vervolens gedecoupeerd. Mijn zus heeft een hartvormig kistje en een klein kistje met schuifdeksel gedecoupeerd.

Voorraadpotje met Venetiaans carnaval

Gedecoupeerde dakpan

Het soort voorwerpen dat je kunt decouperen is praktisch oneindig. Je kunt voorwerpen verfraaien die ook nog nut hebben, zoals voorraadpotjes, of puur ter versiering en verfraaiing van je huis of tuin. Hier zie je afbeeldingen van een dakpan die - puur voor decoratie - een mooi plaatsje in de tuin gaat krijgen.

Juwelenkistje en hangertjes

Ook een klein wit juwelenkistje heeft een aantrekkelijker uiterlijk gekregen met bloemen en vlinders.

De hangertjes zijn bij een hobbywinkel gekocht. De glazen schijfjes plak je op het medaillonnetje nadat je er een plaatje - ik heb ze uit tijdschriften gehaald - in hebt geplakt. De glazen schijfjes kun je ook vervangen door meerdere lagen decoupagelijm (elke laag goed laten drogen en een nieuwe laag aanbrengen).